Tjänster - fysioterapi

Jag erbjuder tidsbokade besök i lokal på Sälgstigen 3 i Oxelösund.

Jag har dessutom möjlighet att göra hembesök hos kund. Det tillkommer då en kostnad på 50 kr/mil. Jag utgår från centrala Nyköping. 

Jag kan även behandla enklare och utredda åkommor hos häst. Samma pris gäller för laserbehandling och flerbehandlingskort som för hund. 

Foto: Karin Reimondos
Foto: Karin Reimondos

Varför friskvård?

Alla hundar kan skada sig i det vardagliga livet. Många hundägare märker en avlastning hos hunden eller förändring i hundens rörelsemönster, men ingen smärta. Det tar lång tid innan hunden visar att den har ont.
Ett primärt problem leder snabbt till ett sekundärt problem - hundens kropp ska fungera i sin helhet.
Därför är förebyggande friskvårdskontroller och friskvårdsträning är värt att investera i. Det är alltid bättre att förebygga med friskvård än att behöva rehabilitera en skada som man hade kunnat undvika eller funnit tidigare.
Att ha sin hund i en bra grundform minskar skaderisken och hunden har större chans att leva ett långt och friskt liv! 


Rehabilitering & försäkring 

Om du har en försäkring där du kan få ersättning för rehabilitering i samband med en skada så bör din veterinär skicka en remiss till K9 Fysioterapi. Underlaget behövs för att det ska vara ersättningsberättigat via din försäkring.


Friskvårdskontroll + behandling 

Vid en friskvårdskontroll får du din hunds rörelseapparat genomgången på djupet. Det innebär att jag kontrollerar rörelsemönster, leder, muskler, senor och ligament. Jag letar efter ojämnheter, spänningar, stelhet och smärta. Vi går tillsammans igenom hur din hund fungerar i vardag och träning. 

Jag använder mig mycket av objektiva metoder där jag mäter rörelseuttag, muskelomfång och temperatur på muskler vid eventuella fynd.

Efter besöket får du råd om vad du kan göra hemma för att förbättra din hunds fysiska förutsättningar. Exempelvis kan det vara enklare massage, stretching eller övningar kopplat till din hunds svagheter. 

Jag sätter inga diagnoser, vid allvarligare fynd rekommenderar jag istället kontakt med veterinär och kan skicka en remiss på det jag funnit hos din hund.

Kostnad: 650 kr


Vibrationsträning 

Behandling och träning på vibrationsplatta används både av veterinärer och rehabiliteringspersonal på många svenska djursjukhus och kliniker. Behandling med vibrationsplatta ger muskelstyrka, balans, koordination, ökad blodcirkulation och underlättar återhämtning.

Det är svängningarna på vibrationsplattan som ger denna muskelträning och muskelavslappning. Vibben som finns här utför rörelser mellan 0-30 Hertz. Rörelserna i vibrationsplattan sker i det vertikala planet, alltså uppåt och neråt, vilket ger lederna en naturlig belastning. Hundens kropp känner sig bekant med dessa rörelser och känner inte något obehag. Rörelserna från plattan framkallar sträckreflexer i musklerna i benen, höften, bålen och ryggen och får de att växla mellan att vara spända och avslappnande. Detta sker på impuls från ryggmärgen och är inte något viljestyrt från hundens sida.

Vid 15 Hertz så framkallas dessa muskelkontraktioner 15 ggr per sekund i flera muskelgrupper samtidigt. Vilket blir flera 100 muskelkontraktioner på 1 minut. Det innebär förstås att hundens muskler fått jobba lika mycket som vid en längre tids fri motion/rörelse, på bara 5 minuter.

Med denna träningsform kan vi både rehabilitera och förebygga skador. Den fungerar väldigt bra vid fettförbränning och vid avslappning.

De lägre frekvenserna använder vi vid start i rehabilitering för till exempel balansträning, mobilisering samt ökad blodcirkulation. Lederna värms också upp med den ökade cirkulationen och kan därför även användas på hundar med muskelspänningar i rygg och artros.

Den är även ett väldigt bra komplement till de hundar som inte trivs med beröring och massage. Även många katter är positiva till vibrationsbehandling.

Varför vibrationsträning?

 • Uppbyggnad och underhåll av muskulatur och leder
 • Skadeförebyggande
 • Ökad blodcirkulation
 • Minskar stress
 • Minskar smärta
 • Effektiv återhämtning
 • Ökad muskelstyrka
 • Bra för ryggproblem; exempelvis artros, spondylos, förkalkning av diskar
 • Ökad rörlighet och smidighet i spänd muskulatur och bindväv
 • Bra mot muskelförtvining
 • Bra för överviktiga hundar
 • Rehabilitering av flertalet skador och ingrepp, stimulerar läkning
 • Ökad balans och koordination

OBS - vibrationsträning är inte konditionsträning. Raskare promenader eller annan fysisk träning ger höjd puls och träning för hundens kondition.

Kontraindikationer är dräktighet, akut trombos, allvarlig hjärt/kärlsjukdom, nyopererad, hornhinneavlossning, allvarliga öronproblem, navelbråck, akuta inflammationstillstånd, proteser (metallimplantat ska alltid konsulteras med veterinär), akut skede av diskbråck (dock bra behandlingsform efter den akuta fasen), Wobbler syndrome, epilepsi, benskörhet (konsultera med veterinär), tumörer, akut sårläkning. 

Introduktionsbesök 15 min: 75 kr
Fortsättning 25 min: 145 kr
10-kort: 1150 kr 


Massagebehandling

En massagebehandling ska vara behaglig för hunden. Jag utgår helt från det hunden accepterar och gör inte mer än vad hunden tillåter just den dagen.

Massage är till för att öka blodcirkulationen till musklerna, släppa på eventuella spänningar och att ge avslappning. Det ökar i sin tur muskelaktiviteten, smärtlindrar och förbättrar rörelseuttaget för hunden då musklerna börjar fungera som de ska igen.

Jag har även möjlighet att använda mig av behandling med intraljud, Novafon. Kan även användas om din hund inte tillåter beröring på det sättet som massagen kräver.

Kostnad: 500 kr 
5-kort: 2250 kr
10-kort: 4250 kr

Kan även bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan, då som friskvårdsmassage. Här ingår inte friskvårdskontroll.


Lymfmassage

Lymfsystemet kallas ofta för "det bortglömda systemet". Och det är just vad det är, både hos våra hundar men tyvärr även hos oss människor. 

Lymfsystemet är en enormt viktig del för immunförsvaret. Här transporteras all kroppens vätska, däribland vita blodkroppar och slaggprodukter. Det kan liknas vid "kroppens avlopp" där huvudsyftet är att föra bort slagg som till exempel döda celler, gifter, rester av mediciner, virus, bakterier, och fett. Det är oerhört viktigt att systemet får jobba och att det inte blir stopp som gör att slagg och gifter fastnar i kroppen. Stopp i lymfsystemet ger en ökad risk för infektioner, inflammationer, bakterietillväxter och flertalet allvarliga sjukdomar. Det leder också till att bindväven blir stram, vätskefylld och hunden känns och ser ofta väldigt tjock ut. En stram bindväv är väldigt obehaglig för hunden och kan begränsa dess rörelser som snabbt leder till sekundära spänningar och problem.

 Bindväven skadas och stoppas upp av allt från slag (krock med andra hundar, ramlingar/snubblingar, grenar som slår osv), stick (ex. sprutor), stress, chock eller operationsingrepp och gamla ärr. 

Med lymfmassage arbetas bindväven/fascian igenom för att kunna lossas på, så att lymfvätskan kan föras och tas fram till stationerna i kroppen som gör att vätskan kan börja arbetas med och föras ut ur kroppen via urinen. 

Kostnad: 400 kr
5-kort: 1750 kr
10-kort: 3250 kr

Kan även bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan. Här ingår inte friskvårdskontroll.


Laserbehandling

 Laser påskyndar kroppens egna läkningsförmåga, verkar smärtlindrande och har en antiinflammatorisk effekt på vävnad. Laser är kortfattat ljusterapi som med hjälp av rent enfärgat ljus (elektromagnetiska vågor) påverkar kroppens vävnader och funktioner till att minska smärta och främja läkning.

Effektivt till bland annat;
- Hudproblem/sår
- Frakturer (stimulerar benbildning)
- Nervskador
- Reumatiska sjukdomar
- Smärtlindring
- Ödem
- Muskelspänningar
- Muskelinflammationer (akut eller kronisk)
- Senskador
- Ligamentskador 

Kostnad; 350 kr

5-kort: 1500 kr
10-kort: 2900 kr

Kan ej bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan. Här ingår inte friskvårdskontroll och jag behöver ha haft tid att gå igenom din hund ordentligt innan jag genomför en laserbehandling.

Jag använder mig av medicinsk laser från Irradia. Modellen heter MID-Lite, som är en superpulsad 904 nm laser med 3 dioder. Trådlös och portabel.


Elektroterapi

Många har bara hört talas om TENS, vilket är en ganska retande form av elektroterapi. Det finns förstås även andra strömmar, som många inte känner till. Dessa är smärtlindrande, antiinflammatoriska och muskelavslappnande - diadynamiska strömmar eller mellanfrekventa strömmar till exempel. De här strömmarna känns knappt för hunden och de flesta hundar lägger sig ner och tar behandlingen med ro.

Elektroterapin bygger på att vi kan skicka strömmar i olika hz-tal genom den del av kroppen som har någon skada eller är i obalans. Elen får muskler att slappna av så cirkulationen kan ökas och därmed främja läkning. Slaggprodukter forslas bort med den ökade cirkulationen och nytt blod kan tas till området för snabbare läkning. Vi kan minska svullnader och djupa vävnader nås av behandlingen, även områden som inte kan nås med bara laser- eller massagebehandling.

Kostnad: 500 kr
5-kort: 2250 kr
10-kort: 4250 kr

Kan ej bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan. Här ingår inte friskvårdskontroll och jag behöver ha haft tid att gå igenom din hund ordentligt innan jag genomför en behandling med elektroterapi.

Jag använder mig av en strömapparat från Medema - en ITO ES 5200. 


Djupvågsmassage/Thumperbehandling 

"Djupvågsmassage" med Thumper Verve som med hjälp av pulserande ljudvågor, i hertztal från 20-40 Hz, tränger igenom alla muskellager. Även de större, kraftigare musklerna blir genomarbetade och återhämtar sig. Med 20 Hz påverkar vi fascian i muskeln vilket är väldigt svårt att göra på något annat sätt. En mycket effektiv, bra och stark maskin.
Används delvis som komplement i mina ordinarie massagebehandlingar (ingår då i priset) för att komma in på djupet på mer krävande muskler, men även som hel behandling med enbart djupvågsmassage.

Kostnad: 250 kr
5-kort: 1000 kr
10-kort: 2100 kr

Kan ej bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan. Här ingår inte friskvårdskontroll och jag behöver ha haft tid att gå igenom din hund ordentligt innan jag genomför behandlingen.


Balansbollsträning  

Privat enskild balansbollsträning där du och din hund antingen får prova på träningsformen (beroende på era tidigare erfarenheter) eller utveckla er. 

Med balansbollsträning bygger vi upp hunden på ett skonsamt sätt - vi tränar de skelettnära musklerna och bygger upp hunden på djupet. Träningen ger mindre skaderisk tack vare att hunden dels får bättre kroppskontroll men också bättre muskeluppbyggnad som räddar upp kroppen vid snedsteg eller hög aktivitet. 
Träningen är jobbig för hunden och är hunden inte van så blir den snabbt trött. Det är därför viktigt med successiv ökning av träningstiden samt att man är noga med återhämtning. 

Under träningen kommer jag med tips och råd kring hur du tränar med balansredskap, vad du kan lägga mest fokus på med just din hund för optimal och skonsam träning, samt ett upplägg för hur ni kan fortsätta utvecklas. 

Kostnad kort tid (30 min): 200 kr
Kostnad lång tid (45 min):
 300 kr

Kan även bokas utan att friskvårdskontroll har genomförts innan då jag anpassar allt efter de förutsättningar som du och din hund har. Här ingår inte friskvårdskontroll.